Guru Range of Right

Guru Range of Right is het complete motion capturesysteem speciaal ontwikkeld voor positie metingen bij fietsers. De meeste winkeliers geven klanten -bij aanschaf van een fiets of fietsmaat-  hun ‘advies’ op basis van statische gegevens zoals binnenbeenlengte, romplengte, schouderbreedte, etc. Helaas is dat de meest onnauwkeurige manier die er bestaat. Deze statische gegevens ‘vertellen’ namelijk helemaal niets over hoe je lichaam zich gedraagt op de fiets. Het resultaat is dan ook een fiets die  -hopelijk-  wel past qua maat, maar waarvan de afstelling vaak niet goed is met als gevolg klachten. Dat kunnen allerlei verschillende klachten zijn. Van de tenen tot aan nek en alles wat daar tussen in zit.

Het systeem

Guru Range of Right is een infrarood meetsysteem. Je neemt plaats op de speciale Guru DFU fit bike en je wordt voorzien van 8 reflecterende sensoren die worden ‘gelezen’ door een speciale camera. Deze infrarood camera legt real-time alle bewegingen vast die bij het fietsen belangrijk zijn en alle aanpassingen zijn direct te volgen.

Zo wordt onder andere bepaald wat de stand van de enkel is en hoe deze beweegt tijdens het fietsen, wat het effect is van de zadel stand op de hoek in de knie en op de beweging van het bekken op het zadel, maar het registreert ook de houding van de fietser zoals de juiste hoek in de armen, de rug, de nek en de schouders ten opzichte van de romp.
De reflecterende sensoren worden op de meest kritische plaatsen bevestigd en zou worden de verschillende fysieke bewegingen tijdens het fietsen vastgelegd.

Na het fietsen en bepalen van de positie op de fit bike wordt deze daarna overgenomen (waar mogelijk uiteraard) op de eigen fiets of wordt bepaald welke nieuwe fietsen goed gaan passen in merk en model.

Vaak wordt gedacht dat een dergelijk meting alleen maar is bedoeld voor professionals, maar het tegendeel is het geval. Hoewel inderdaad vrijwel alle grote wielerploegen en triathleten getest zijn door of zelfs in het bezit zijn van een meetsysteem is een dergelijke meting zeer zinvol voor iedereen. Van recreatieve fietser tot prof. In principe zijn onze lichamen namelijk niet wezenlijk verschillend van elkaar. Schouders, heupen, knieën, etc. zitten toch echt bij iedereen op dezelfde positie. Het verschil tussen doodgewone sportieve fietsers, sportieve prestatiesporters en profs zit hem namelijk niet zozeer in het lichaam, maar meer in de werking van het lichaam. Met andere woorden, een prof heeft een andere ‘motor’, maar een zelfde ‘chassis’. Functioneel gezien werken alle lichamen op spier- en gewrichtsniveau hetzelfde alleen zijn wij als gewone sportieve stervelingen vaak minder flexibel en sterk dan de Pro’s.

Een goede positie op de fiets voorkomt klachten of kan de klachten die je hebt oplossen en het plezier in het fietsen vergroten of weer terug brengen. Maar de Guru DFU en Guru Range of Right zijn geen wondermiddelen. Het zijn geweldige stukken gereedschap, de meest geavanceerde in hun soort, die alleen hun waarde hebben wanneer er een deskundig en ervaren bike fitter mee aan de slag gaat. Zoals 1 van mijn Amerikaanse mentoren ooit treffend beschreef; ik wordt liever geopereerd door een goed opgeleide en ervaren chirurg met een matige scalpel dan door een slechte of onervaren chirurg met de beste scalpel.

Wij zijn uitsluitend gespecialiseerd in triathlon- en racefietsen. Een eerlijk advies is onze enige prioriteit!