Het nut van een BikeFitting

De tijdrit / triathlonfiets vereist een andere positie dan de positie op een racefiets. Geometrisch zijn de fietsen totaal verschillend. Wij proberen het verschil tussen de racefiets en een triathlonfiets wel eens uit te leggen door de vergelijking te maken met de verschillen tussen een mountainbike en een veldrijfiets. Beiden worden gebruikt om over gras, bos en andere zachte ondergrond te rijden, maar ze zijn duidelijk visueel van elkaar te onderscheiden. Een racefiets en een triathlonfiets zijn net zo verschillend alleen zijn de verschillen visueel minder zichtbaar.

De juiste triathlon fiets positie

Wat is precies een triathlonpositie en waarom verschilt deze positie met die van een wielrenner? De fietspositie van een triathleet is wezenlijk anders dan die van een “gewone” wielrenner en dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat triathleten gebruik maken van een aerodynamisch ligstuur. Maar het heeft ook te maken met de geometrie van de gewone racefiets en die van een triathlonfiets. Het goed kunnen fietsen met een ligstuur vereist namelijk een andere geometrie dan bij gebruik van een normaal racestuur.

Daarnaast is er natuurlijk een wezenlijk verschil tussen de 2 sporten. Bij een wielrenner bestaat de sport uit alleen fietsen. In de triathlon wordt er eerst gezwommen (in geval van een duathlon natuurlijk gelopen) en na het fietsen moet er gelopen worden. Dat betekent dat de schouder, rug en armspieren al belast zijn voordat men überhaupt op de fiets stapt en dan moeten de armen ook nog eens de rug en nek ondersteunen in de ligtuur positie. Na het fietsen moeten je beenspieren zodanig ‘fris’ zijn dat u ook nog fatsoenlijk moet kunnen hardlopen. De steilere zitbuishoek van een triathlonfiets zorgt er o.a. voor dat je meer fietst in een positie voor de benen die meer overeen komt met de hardloopbeweging en daardoor de overgang veel makkelijker wordt.

Het is dus niet even een kwestie van een aerodynamisch ligstuur op een racefiets monteren en je hebt een triathlonfiets. Ook al wordt dit wel door heel veel fietsenhandelaren gedaan en op deze wijze verkocht. Het ligt gecompliceerder en helaas is de specifieke kennis bij de gewone fietsenhandelaar niet aanwezig en rijden er daarom veel atleten rond met pijnlijke drukpunten en/of klachten terwijl dat niet nodig zou zijn. Los van het feit dat met een juiste positie de snelheid en het comfort veel groter is.

Racefiets

De verschillen zijn groot en heb je op een triathlonfiets ook een wezenlijk andere positie dan op een racefiets. Juist deze verschillen, en het feit dat ze visueel slecht zichtbaar zijn, leveren ook de problemen op die naar boven komen wanneer men op een racefiets een zogenaamd triathlonstuur monteert en daarbij niet de juiste aanpassingen verricht aan zadel(pen), zadelhoogte en stuurpen. Door o.a. de andere zitbuishoek en de te lange bovenbuis in combinatie met het triathlonstuur komt men in een te uitgestrekte houding te liggen die extra spanning geeft op rug, schouders en nek. Maar ook de bilspieren, hamstrings en kuiten worden overmatig belast.

Hieronder een duidelijk voorbeeld waarbij de afbeeldingen voor zich spreken.