5D Running Analyse

*


3D RUNNING ANALYSE


Bij TRIPRO doen we op onze PRORUN runningafdeling meer dan alleen het ‘verkopen’ van hardloopschoenen.

Wij hebben een concept waarbij we kijken naar het totaalplaatje. Niet alleen naar de enkels, of deze wel of niet naar binnen zakken en op basis daarvan een schoen adviseren.


Wij zijn ook meer een advies- en analyse centrum dan een doorsnee runningspeciaalzaak. Maar wij zijn er voor iedereen, of je een absolute starter bent of een doorgewinterde marathonloper.

 

Uiteindelijk heeft iedereen behoefte aan een goed stel schoenen!


Er was een tijd dat video-opnames zoals op de afbeelding hieronder is te zien een hardloop-analyse werd genoemd. Bij veel lopers gaat dit beeld wel bekend voor komen. 
Maar de ontwikkelingen gaan verder en eigenlijk zijn de video-opnames zoals deze werden gemaakt vrij nutteloos en eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wij dit ook pas sinds enkele jaren weten. Wij hadden wel gedachten in die richting, maar konden die nog niet staven anders dan dat het werd geverifieerd door verschillende fabrikanten van hardloopschoenen die bij de ontwikkelingen van hun schoenen gebruik maakten van onbetaalbare high tech apparatuur.


De afbeelding links laat zien dat deze persoon met zijn rechtervoet proneert. Meer eigenlijk niet. 

Wat deze pronatie veroorzaakt is niet te zien. Wat het effect is van deze pronatie op de rest van de lichaamsbewegingen is ook niet te zien en idem geldt of deze pronatie klachten veroorzaakt.

 

Pronatie op zichzelf is namelijk helemaal niet erg en vormt zelfs een wezenlijk deel van de loopgang. Wij zien genoeg lopers en loopsters die in deze maten proneren en juist bij het dragen van corrigerende schoenen last krijgen van allerlei klachten. Juist omdat de natuurlijke beweging verstoort wordt.

 

Jarenlang werden de schoenen en enkels als een soort losse ‘objecten’ gezien zonder rekening te houden met wat de invloed van het lichaam erboven betekent. En nog veel belangrijker, we konden eigenlijk niet goed beoordelen wat de invloed van schoenen op het lichaam betekenden. We konden wel zien dat we de enkel bij sommige schoenen meer recht konden krijgen. Dat kun je ook zien op de rechterkant van de afbeelding. 


Maar wat het precieze effect van het rechtzetten van de enkel betekende op de rest van de bewegingen in knieën, heupen, rug, enz. was niet te meten. 

Althans, tot voor kort niet anders dan in een speciaal daarvoor aangelegde ruimte met onbetaalbare apparatuur.

 

Inmiddels weten we veel meer en kunnen we ook veel meer meten en zien. Eigenlijk kunnen we zelfs zeggen dat hardlopen gebeurt vanuit de heupen en dat de benen natuurlijk wel gebruikt worden, maar dat bij veel lopers blessures in knieën en enkels/voeten hun oorzaak vinden in de heupregio. En datzelfde geldt ook voor heup- en rugklachten. We noemen de heupen niet voor niets ook wel eens het ‘wiel’ van het hardlopen.

 

Bij TRIPRO maken wij daarom gebruik van een super geavanceerd 5D analyse systeem dat een complete scan weergeeft van het lichaam tijdens de loopbeweging. De speciale software in combinatie met de dubbele camera’s zien alle bewegingen tegelijkertijd. Dus het systeem ziet bijv. de landingsvorm zoals bijv. een haklanding of een mid- voorvoetlanding, wat het bekken tijdens het hardlopen doet, het grondcontact, de lichaamshouding naar voren en nog veel meer factoren die bij het hardlopen van invloed zijn.
Het voorbeeld hierboven geeft een beeld dat deze loper heeft tijdens een normale wandelbeweging. Links op de afbeelding staan 3 plaatjes onder elkaar en deze geven de locatie van het lichaamszwaartepunt weer. Op de bovenste afbeelding is al duidelijk te zien dat de heup rechts een hele andere beweging maakt dan links. De rode 'cirkel' aan de onderzijde van het midden (blauwe streepjes lijn) is veel groter dan aan de bovenzijde.


Bij deze loper op zijn gemiddelde hardlooptempo zien we de onderstaande bewegingen.
Bij de Max Thigh Extension zien we een behoorlijk verschil van maar liefst 7,5 graad tussen links en rechts. Los van de van de andere verschillen zijn we bij deze loper verder gaan kijken (zie de afbeelding hieronder) en blijkt dat zijn bekken scheef staat. De loper in kwestie heeft al jaren af en aan last van scheenbeenklachten aan zijn rechterbeen, maar verschillende adviezen op schoenen gebied (anti-pronatie) schoenen brachten geen oplossing. Na het zien van zijn bewegingen hebben wij hem in eerste instantie toen geen schoenen verkocht, maar doorverwezen naar een manueel-therapeut om zijn bekken stand te laten controleren. Nadat dit is gebeurd en hij daarna met een neutrale set loopschoenen is gaan lopen is hij inmiddels zover dat hij vrijwel klachtenvrij is. 


Op de afbeelding hieronder is goed te zien dat de analyse software een beweging in de heupen analyseert die verder onderzoek noodzakelijk maken. De bovenste 2 blauwe balken laten zien dat rechts (de donkere kleur blauw) tegen het rode vlak aan zit en links (de lichtere kleur blauw) is slechts een heel klein balkje zichtbaar dat royaal in het veilige groene gebied zit.   

De software is inmiddels zo ‘intelligent’ dat berekend kan worden waar de belasting op het lichaam het zwaarst is, wat de meeste blessure gevoelige plaatsen zijn en heel erg belangrijk of en zo ja waar er verschillen zitten tussen de bewegingen links en rechts . Zo kunnen we bekijken waar er verbeterpunten liggen en in combinatie met welke hardloopschoenen je hierin het beste resultaat kunt behalen en soms verwijzen we door naar bijv. een fysiotherapeut of een andere medisch specialist. Deze kun je in dat geval ook het rapport dat je via de email toegestuurd krijgt laten lezen.

 

Wij kijken naar het totaalplaatje en niet alleen naar de schoenen en de enkels die daar in zitten.

 

Wij bieden in de fysieke TRIPRO / PRORUN  winkel in Hilversum 3 mogelijkheden aan om schoenen aan te schaffen.

 

Optie1:

Dit is de 5D Basis Analyse: De basis analyse kost € 25, maar is gratis bij aanschaf van schoenen tegen de adviesverkoopprijs van de schoenen.

Hierbij wordt o.a. gekeken naar je complete loopstijl, houding en uiteraard welke schoenen geschikt zijn. Deze test wordt afgenomen op je gemiddelde trainingssnelheid.

 

Optie 2:

5D Extended Analyse: Dit is de uitgebreide variant en duurt ongeveer maximaal een uur. Tijdens deze analyse gaan we veel dieper in op de verschillen die er zijn in het bewegen tussen links en rechts, het boven- en onderbeen, voetplaatsing links en rechts, e.d. Deze analyse is bedoeld voor lopers die vaak blessures hebben of bijv. klachten die zich vaak aan dezelfde kant van het lichaam manifesteren.

Of voor lopers die zichzelf gewoon eens goed onder de loep willen nemen en kijken waar er verbeterpunten zijn.

Tijdens deze test wordt er op verschillende snelheden gemeten t/m je racesnelheid. Deze uitgebreide analyse kost € 50 of € 25  bij aanschaf van schoenen tegen de adviesverkoopprijs.

 

Voor het maken van een afspraak kun je hier direct in onze online agenda terecht. Heb je verdere vragen dan horen wij het graag op 035-6245475 (maandag gesloten)