Inspanningstest (metabole efficiëntie test)

wil je geen uitleg en meteen een afspraak maken klik dan hier

Wat is een metabole efficiëntie test en wat meet je precies?

Bij een Metabole Efficiëntie Test (ook wel bekend als MET, VO2max test, Ergospirometrie en Inspanningstest) is het analyseren van verschillende elementen van je in- en uitademing. Oorspronkelijk al ontstaan in de jaren ’20 van de vorige eeuw, maar sindsdien doorontwikkeld tot een belangrijke test in de (sport)medische wereld.

Gedurende een MET worden via ademgassen de drie hoofdelementen van de menselijke ademhaling getest op elke afzonderlijke ademhaling. Het volume van de lucht dat wordt uitgewisseld met de omgeving, de concentratie van zuurstof (O2) en de concentratie van carbon dioxide (CO2).

De waarde van elk element wordt meerdere keren per seconde gemeten door de cyclus van in- en uitademing.

Wat heb je hieraan bij het trainen?

Zoals we hier al lieten zien worden veel standaard inspanningstesten de hartslagzones of trainingszones bepaald op basis van VO2/VCO2 en de maximaal behaalde hartslag gedurende een test en op basis hiervan worden dan percentages genomen om de zones te bepalen.

Dat is alleen veel te globaal en er zijn veel té grote risico’s op onnauwkeurigheid en dat wil je niet omdat alle tijd en energie die je in het bereiken van je doel dan voor niets is geweest.

Voor elke sporter, elk individu, man of vrouw zijn de trainingszones heel specifiek en kun je processen in het lichaam trainen waardoor je trainingszones ook nog eens veranderen.

Voor een halve- of marathonloper, een triathleet of een andere duursporter is het goed om te weten waar voor jou op moment X je Metabole Efficiency Point ligt. Dit specifieke cross-over point is het punt waarbij je lichaam over gaat van het verbranden van meer vet naar meer koolhydraten.

Dit is waar je zone 2 eindigt en deze hartslagzone wil je exact weten en dat is goed te meten met de juiste apparatuur. Maar niet op basis van een schatting van een percentage zoals gedaan wordt bij het rapport van de test op deze pagina. De range van 35-54% is een veel te grote.

Als je heel dicht tegen deze specifieke hartslag gaat trainen zie je na een week of 8 – 12 dat dit cross-over zich heeft verplaatst. Je bent dan verbeterd -meer efficiënt- in het gebruiken van vet als brandstof hetgeen voor de lange afstanden of langere tijdsduur super interessant is.

En bij elke trainingszone / intensiteit treden er andere processen in je lichaam in werking die afzonderlijk aan verschillende parameters te identificeren zijn. Bijvoorbeeld aan de stijging van de ademhalingsfrequentie naar een bepaald niveau en volume dat in- en uitgeademd wordt. Per zone veranderen de verschillende parameters en bij onze Metabole Efficiëntie Test worden die per individu afzonderlijk bepaald. Niets van de bepaling van jouw zones gaat op basis van percentages maar op actuele beschikbare data!

hoe wordt de data die de ademgasanalyse dan oplevert toegepast?

Dankzij de mogelijkheden en inzichten van de analyse hoe het hart, de longen, de bloedstroom en de cellen apart en in samenspel met elkaar functioneren is de ademgasanalyse een zeer betrouwbaar meetmiddel dat toegepast wordt in de medische sector maar tevens in de wereld van sportbegeleiding en coaching.

Middels de voor jou persoonlijke analyse van alle ruwe data kunnen we je optioneel ook vertellen waar de sterke en zwakke punten in je systemen zitten, waar je meer of minder efficiënt bent zoals bijv. in de verbranding van vet vs koolhydraten of tijdens het sporten hyperventileert (hetgeen niet te verwarren is met hyperventilatie is zoals je dat ervaart bij schrik of paniek),limiterende factoren bijvoorbeeld bij de in/uitademing, hoeveel koolhydraten je tijdens training/race moet innemen, maar ook hoe de stabiliteit/mobiliteit van bijv. de ribben en het thoracale deel van de wervelkolom zijn.

Bij de Metabole Efficiëntie Test ontvang je standaard een compleet rapport met jouw persoonlijke trainingszones op dat moment. Hiermee kun je dan zelf aan de slag om je trainingen te optimaliseren of samen met je coach/trainer.

In het optimale doe je je test aan het begin van een nieuwe trainingsperiode om exact te weten waar je staat, na een 10-12 weken herhaal je de test om met de juiste actuele data het meer wedstrijd specifieke deel van de trainingen in te gaan en nog een keer ongeveer 10 weken voor je A-race. Bij de laatste test wordt er dan gebruik gemaakt van een ander testprotocol dan bij de eerste twee keer testen. De herhaling van de test is nodig om de verbeteringen van je trainingen na de eerste periodisering te meten en met de accurate data de volgende periode in te gaan. Ales je goed hebt getraind zijn er verschuivingen in je zones geweest! De laatste test is om het laatste deel van je trainingen ter voorbereiding op je A-race in te gaan en dan de juiste puntjes op de ‘i’ te zetten. Daarom wordt het protocol bij de laatste test ook iets aangepast.

Wil je een afspraak maken om jouw Metabole Efficiëntie Test te laten uitvoeren en je trainingen echt functioneel te maken klik dan op de onderstaande kalender.

Voor de tarieven klik je hier