bontrager hilo comp zadel

Het vernieuwde Bontrager Hilo triathlonzadel is eindelijk verkrijgbaar. Het was even wachten na het uit de collectie lopen van de vorige versie die toch behoorlijk populair was. De nieuwe uitvoering is nu leverbaar in een ‘standaard’ en een carbon rails uitvoering. Resp. zijn ze van de namen de Comp en Pro voorzien.

De Comp is een zeer betaalbare variant geworden met een verkoopprijs van € 79,95 en de Pro is € 199,95. Bij de Pro moet je tevens rekening houden dat je een zadelklem moet hebben die geschikt is voor oversized rails zoals dat vrijwel standaard is bij alle carbon rails zadels.

De verschillen tussen het oude en nieuwe zadel:

  • Het oude zadel was een ‘lang zadel’ met 26 cm en het nieuwe zadel is een stuk korter met 24 cm lengte.
  • De breedte van het oude zadel was op de neus 40 mm en het nieuwe zadel is maar liefst 20 breder.

Het nieuwe zadel wordt ook meer gereden als bijv. een Fizik Mistica of een ISM PR2.0. Je zit meer naar voren op de neus waarbij het grote kanaal tussen de twee delen waar je op rust ervoor moet zorgen dat je veel minder druk ervaart op de zenuwbanen, prostaat, het schaambeen, enfin, you get my point.

De foam van het zadel is comfortabel, niet te zacht en niet te hard, precies goed om ondersteuning te geven hoewel uiteindelijk elk individu zijn eigen voorkeur heeft. Maar globaal ligt de hardheid van het zadel in lijn met de meeste andere stumb-nose-zadels.

Nieuw is ook de mogelijkheid om het specifiek voor dit zadel gemaakt aerodynamische bidonsysteem te monteren. Het systeem en zadel zijn voor elkaar ontwikkeld en de bevestiging is uniek voor het zadel. Het systeem kan naar voorkeur 1 of 2 bidonnen dragen en zowel onder als ‘in’ het systeem is ruimte om binnenband, CO2 patroon(en), e.d. op te bergen. Bontrager heeft tevens meteen 2 nieuwe kunsstof cages ontwikkeld die het plaatsen van de bidon(en) terwijl je aan het fietsen bent makkelijker maken vanwege de side slide opening.

Het aerodynamische carbon systeem incl. 2 bidonhouders bedraagt als actie-set € 125 (normale setprijs is € 160)