5D Running Analyse uitgelegd

Bij TRIPRO ‘verkopen’ we niet alleen hardloopschoenen.

Wij hebben een totaal concept waarbij we kijken naar het totaalplaatje. Met de moderne technische middelen die wij tot onze beschikking hebben kunnen we veel meer zien en beoordelen dat tot voor kort het geval was.

In het verleden gebeurde een running-analyse d.m.v. een video-opname en bekeken we deze in slow motion om te zien wat en waar er in de looppas met de enkel(s) gebeurde. Bleven deze neutraal afwikkelen of zakte de voet(en) naar binnen. Op basis hiervan werd de keuze van de schoenen gemaakt.

De opname zoals deze hiernaast is te zien zal veel lopers wel bekend voor komen. Dit is zoals hardloop-analyses tot ongeveer 5 jaar geleden werden aangeboden. Wat het zegt? Eigenlijk vrij weinig. De afbeelding hiernaast laat zien dat de persoon rechts wat proneert. Meer niet. Wat deze pronatie veroorzaakt is niet te zien. Jarenlang werden de schoenen en enkels als een soort losse ‘objecten’ gezien zonder rekening te houden met wat de invloed van het lichaam erboven betekent.

Maar de ontwikkelingen gaan door en in 2016 heeft TRIPRO het unieke 5D meetsysteem van MotionMetrix in Nederland geïntroduceerd. Dankzij dit systeem kunnen we veel meer meten en zien..De werking van de gehele ‘keten’ wordt tijdens een 5D analyse meegenomen in de keuze van de schoenen. Zoals veel toptrainers al jaren verkondigen gebeurt hardlopen vanuit de heupen. De benen worden natuurlijk wel gebruikt, maar bij veel lopers vinden blessures in knieën en enkels/voeten hun oorzaak in de heupregio.

En datzelfde geldt ook voor heup- en rugklachten. We noemen de heupen niet voor niets ook wel eens het ‘wiel’ van het hardlopen.

Bij veel merken zie je inmiddels ook dat er anders naar hardloopschoenen wordt gekeken dan 10 – 15 jaar geleden. De mega-ondersteunende hardloopschoenen verdwijnen steeds meer uit het assortiment, de drop van de schoenen wordt minder groot en men begint te begrijpen dat hardlopen veel meer een technische sport is dan waar we ooit bij stil stonden toen we voor het eerst de veters strikten.

Toch is hardlopen niet anders dan golf of tennis iets waar een stuk techniek bij komt kijken. Je mag de golfbaan niet op voordat je hebt leren slaan of wanneer je gaat tennissen nemen de meesten ook eerst een aantal lessen omdat anders blessures snel veroorzaakt zijn. Voor lopen geldt precies hetzelfde. Het lichaam beweegt als een keten van lichaamsdelen die aan elkaar vastzitten en wanneer één of meerdere delen niet correct in harmonie bewegen liggen blessures op de loer.

Bij TRIPRO maken wij daarom gebruik van het MotionMetrix 5D analyse systeem dat een complete scan weergeeft van het lichaam tijdens de loopbeweging. De speciale software in combinatie met de dubbele camera’s zien alle bewegingen tegelijkertijd.

Het systeem ziet o.a. de landingsvorm zoals bijvoorbeeld een haklanding of een mid- voorvoetlanding, wat het bekken tijdens het hardlopen doet, het grondcontact- en de contacttijd, de lichaamshouding naar voren en nog veel meer factoren die bij het hardlopen van invloed zijn.

De software is inmiddels zo ‘intelligent’ dat berekent kan worden waar de belasting op het lichaam het zwaarst is, wat de meest blessure gevoelige plaatsen zijn. We kunnen zien waar er verbeterpunten liggen en in combinatie met welke hardloopschoenen je hierin het beste resultaat kunt behalen.

Wij kijken naar het totaalplaatje en niet alleen naar de schoenen en de enkels die daar in zitten. Wil je meer weten over het TRIPRO 5D running analyse systeem klik dan hier.

Wij bieden twee verschillende 3D Running Analyses aan.

  • Basis Analyse: De basis analyse die standaard komt bij aanschaf van hardloopschoenen of als losse analyse € 25 kost. Hierbij wordt o.a. gekeken naar je complete loopstijl, houding en uiteraard welke schoenen geschikt zijn. Deze test wordt afgenomen op je gemiddelde trainingssnelheid.
  • Extended Analyse: Dit is de uitgebreide variant en duurt ongeveer maximaal een uur. Tijdens deze analyse gaan we veel dieper in op de verschillen die er zijn in het bewegen tussen links en rechts, het boven- en onderbeen, voetplaatsing links en rechts, e.d. Deze analyse is bedoeld voor lopers die vaak blessures hebben of bijv. klachten die zich vaak aan dezelfde kant van het lichaam manifesteren. Of voor lopers die zichzelf gewoon eens goed onder de loep willen nemen en kijken waar er verbeterpunten zijn. Tijdens deze test wordt er op verschillende snelheden gemeten t/m je racesnelheid. Deze uitgebreide analyse kost € 50 of bij aanschaf van schoenen € 25.

Mocht je zelf na de analyse verder je looptechniek e.d. willen verbeteren dan is hierbij de Stryd een geweldig hulpmiddel.

Voor het maken van een afspraak kun je onze online kalender raadplegen