Triathlon is geen goedkope sport om mee te starten. Je hebt veel materialen nodig zoals een fiets, helm, fietsschoenen e.d. En om in het buitenwater te kunnen zwemmen een wetsuit. Natuurlijk, wanneer de watertemperatuur het toelaat kun je zonder het water in, maar dat gebeurt in Nederland meestal maar een paar maanden per jaar in de zomer en soms bij tegenvallend weer helemaal niet. En dan nog, wanneer je een wetsuit aan mag dan wil je deze ook aan. Het helpt je niet alleen om sneller te zwemmen, maar ook om beter te fietsen. Om beter te fietsen..? Zeker, wanneer je gemiddeld 20 tot 30 minuten in koud water ligt dan verbruikt je lichaam een bak aan energie om je warm te houden en dan ga je ook nog een serieuze inspanning leveren. Dat vraagt dubbel zoveel energie en je hebt na het zwemmen nog twee onderdelen af te leggen dus alles wat je kunt besparen is meegenomen. De meest atleten halen in de eerste wisselzone de hoogte hartslag. Vanuit een horizontale positie in koud water liggen zorgt ervoor dat je hartslag omlaag gaat en wanneer je het water uitkomt gaan de meeste toch direct rechtop in vlotte draf naar hun fiets toe. Daar moet het lichaam even aan wennen en je hartslag schiet dan ook de lucht in.
Een wetsuit is een kostbare aanschaf en een die je eigenlijk niet online doet. Natuurlijk, ook wij hebben een online shop waarin we wetsuits laten zien en zelfs kunt kopen. Toch is onze webshop op dit gebied meer bedoeld als virtuele etalage dan om echt te kopen. Hoewel dat wel kan adviseren wij toch om een bezoek aan de winkel te brengen. De verschillende merken wetsuits voor triathlon en open water zwemmen hanteren allemaal hun eigen maattabellen die een voorzichtige richtlijn bieden om te bekijken in welke maat je ongeveer uitkomt. Maar het kan rustig voorkomen dat je in 1 merk in 3 maten zou passen volgens de tabel. Welke dan het beste past hangt af van het model, je lichaamsbouw en de been/romplengte verhouding. Om een voorbeeld te geven, een man van 185 cm en 85 kg kan breedgeschouderd zijn, maar zou ook de zelfde lengte en gewicht kunnen hebben maar dan minder breed geschouderd en wat gewicht rondom de taille. Komen volgens de tabellen dus in dezelfde maat uit, maar in werkelijkheid zouden beiden met een andere maat naar huis gaan. En dit is slechts 1 van de voorbeelden. Er zijn dames die meer buste hebben of juist minder of smallere schouder en meer heupen of andersom. Al deze factoren zijn van invloed op de juiste maat van een pak en die informatie is niet uit de maattabellen te halen. Een wetsuit dat te groot is loopt vol met water en heeft een nadelig effect, een wetsuit dat te klein is zal je een benauwd en beklemmend gevoel geven en je bewegingsvrijheid beperken.
Daarom adviseren wij om bij een wetsuitaanschaf of het proberen van wetsuits naar de winkel toe te komen zodat wij je kunnen adviseren en assisteren bij het bepalen van het juiste model en de juiste maat. Mocht je een bezoek aan de winkel willen brengen om te komen passen zorg er dan voor dat je een badpak of een tri-suit bij je hebt wat je onder het wetsuit kunt dragen bij het passen. Kom je voor een specifiek model bel dan van te voren even om te informeren of het op voorraad is. Zeker in het seizoen schommelt de voorraad per dag door de drukte.
En last but not least, in het moderne internet tijdperk hanteren wij een aantal spelregels voor het passen van wetsuits.
Lees deze hier even door om teleurstelling te voorkomen.