Oefeningen ter ondersteuning van de looptechniek

In onze moderne Westerse wereld zijn we vaak veroordeeld tot zittend werk achter de computer of het tablet. Veel spieren en pezen die we functioneel met hardlopen nodig hebben raken hierdoor verkort en verliezen hun normale kracht en mobiliteit. Veel klachten en blessures ontstaan juist door dit gebrek aan mobiliteit, stabiliteit en kracht.

Veel hardlopers denken vaak dat ze korte hamstrings hebben. Meestal zijn het echter niet de hamstrings die kort zijn, maar de hip flexoren aan de voorzijde. Door veel tijd zittend door te brengen worden de hip flexoren kort. Het gevolg hiervan is dat daardoor het bekken naar voren roteert en er meer spanning op de hamstrings komt. Hierdoor ontstaat het idee dat deze té kort zijn, men deze juist meer gaat rekken en het probleem alleen maar groter wordt. En in het verlengde hiervan worden de spieren in de lage rug overbelast en ontstaan er klachten.

Een ander voorbeeld is dat veel sporters denken en beleven in een voor en een achterkant bij het lichaam en dat de spieren aan de zijkant vaak worden overgeslagen. Toch zijn het vaak juist deze spieren zoals bijv. de gluteus medius en minimus die veel bijdragen aan de stabiliteit van de benen bij het hardlopen (en overigens ook bij het fietsen)

Rekoefeningen doe je dan ook niet per se om leniger te worden, maar om je ROM te verbeteren. Je ROM is je Range of Motion, met andere woorden meer ruimte maken in banden, pezen en spieren zodat je makkelijker en technisch beter kunt hardlopen.

De volgende oefeningen zijn oefeningen die noodzakelijk zijn om de belangrijkste (spier)functies weer actief te krijgen en de voorwaarden creëren om beter technisch te kunnen hardlopen met minder risico op blessures. Per categorie hebben we de oefeningen gesorteerd.

De TRIPRO Technische Run Clinics

In het voor- en najaar organiseren wij daarnaast meerdere malen onze TRIPRO technische run clinics. Onder leiding van Natural Running looptrainer Arjan van Wifferen ga je 3 zaterdagochtenden schaven aan je techniek en loopstijl door het uitvoeren en herhalen van oefeningen die voor jou het meest geschikt zijn. De groepjes zijn klein en bestaan uit maximaal 10 tot 12 deelnemers zodat iedereen de juiste aandacht krijgt.

De trainingen zijn verspreid over 5 weken dus na training 1 sla je een zaterdag over, daarna volgt training 2 en 2 weken later volgt training 3. Via de email krijg je na elke training een aantal nieuwe tips en eventueel oefeningen voor de komende 2 weken tot aan de volgende training.

De trainingen starten om 09:00 bij de winkel in Hilversum en eindigen rond 10:30. De kosten bedragen € 75 en je aanmelden gaat via hilversum@tri-run.com

De eerstvolgende clinic staat gepland voor de start op 3 nov (17 nov & 1 dec zijn de 2 zaterdagen erna van deze clinic).