Racefiets

Elke racefiets heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Zowel in materiaal, maar veel belangrijker, als in geometrie en daardoor ook in houding. Je zit nu eenmaal anders op een racefiets dan bijv. op een tijdritfiets of mountainbike. Maar ook tussen racefietsen onderling zit veel verschil in modellen en maten. Ter voorbeeld geven we de verschillen aan tussen 3 ‘dezelfde’ maten fietsen van 2 verschillende merken. In dit voorbeeld gebruiken we de Specialized Roubaix, een Trek Domane en een Trek Madone 6 allemaal in maat 56. Ogenschijnlijk dus 3 x een maat 56. Wanneer we deze fietsen eens beter gaan bekijken en we de maat 56 vergeten en de fietsen gaan bekijken in ‘echte’ maten en pasvorm volgens de Stack en Reach maten dan blijken dit 3 compleet verschillende fietsen te zijn

Specialized Roubaix maat 56

stack = 589 mm

reach = 387 mm

Trek Madone H1 maat 56

stack = 549 mm

reach = 395 mm

Trek Domane

stack = 591 mm

reach = 377 mm

Kijken we naar de Roubaix en de Madone, die beiden maat 56 zijn, en toch staat het stuur op de Madone 4 cm lager en bijna 1 cm verder van het zadel wanneer we dezelfde lengte stuurpen, zadelhoogte en spacers gebruiken. En 4 cm is geen fijn verschil om te overbruggen mocht na aanschaf blijken dat deze fiets een veel te diepe zit, met de bijbehorende klachten, voor je heeft.

Daarom wordt bij een TRIPRO bike fitting gekeken naar alle hoeken in het lichaam die specifiek van toepassing zijn bij een juiste positie op de racefiets. Maar ook wordt rekening gehouden met eventuele klachten, je niveau en je conditie. Haal het optimale uit je fiets en je lichaam.