Stack en Reach maten

*


Stack & Reach, de nieuwe manier van het kijken naar de maten van een fietsframe: De frame stack en reach maten laten zich het makkelijkst uitleggen d.m.v. de tekening hieronder. 
De meeste merken werken met zoals framematen 52, 54, 56, etc. of tegenwoordig ook erg in trek zijn de maten XS, S, M, enz. Dat is allemaal heel erg aardig, maar het zegt werkelijk helemaal niets over de ‘echte’ maat en pasvorm die een fiets heeft. 


Net als bij t-shirts pas je de ene keer in een medium, maar past de large van een ander merk je ook prima. Stack en Reach zijn maten gemeten vanuit het hart van het bracket in afstand (hoogte en lengte) tot de bovenzijde van de balhoofdbuis. 


In combinatie met de zitbuishoek en het type stuur kun je op deze wijze alle fietsen op een en dezelfde wijze meten en dus de echte maten en ‘pasvorm’ eigenschappen in kaart brengen. Bijna alle grote merken hebben tegenwoordig de stack en reach maten in hun geometrie tabellen staan zodat na de meting op de Guru DFU fit-bike je precies kunt zien welke frames aan die voorwaarden voldoen.


Sommige merken gaan bij hun triathlonfietsen, gelukkig, nog  een stap verder en die werken zelfs al met de armpad stack- en reach maten. Dat betekent dat deze merken tabellen hebben waarmee ze per maat aangeven wat het fit bereik is van de armsteunen waarop je ellebogen rusten.


Waarom de framematen 52, 54, 56 of S, M L ox XL niets echt zeggen over de specifieke eigenschappen van de fiets kunnen we uitleggen aan de hand van het volgende voorbeeld.

We nemen als voorbeeld de Specialized Shiv in L en XL. 
Dit model kwam in 2011 op de markt en wordt nog steeds gevoerd in de collectie van Specialized. De frame stack & reach waarden van de M en L zetten we naast elkaar.


Maat M: stack 540 mm en reach 405 mm.  Maat L: stack 565 mm en reach 425 mm.


Nu komt Specialized voor 2019 ook nog met een nieuwe Shiv, de Shiv Disc. Wanneer we daar naar de maten M en L kijken zien we het volgende:

Maat M: stack 520 mm en reach 402 mm.  Maat L: stack 540 mm en reach 421 mm.Als we dit naast elkaar kunnen we zien dat de nieuwe maat L dezelfde frame stack heeft als de ‘oude’ Shiv in maat M en de nieuwe fiets is 4 mm korter dan maat M van de ‘oude’ Shiv.


De nieuwe maat L is nu bijna 20 mm lager in frame stack dan de ‘oude’ Shiv. M en L hebben dus een compleet andere ‘fit’ gekregen dat de ‘oude’ Shiv. 

En om het compleet te maken, in de ‘oude’ bestaat ook een maat XL met een frame stack van 590 mmm en een stack 445. Maar in de nieuwe Shiv is er geen maat XL meer verkrijgbaar. 

Dan is de maat L de grootste in de serie en zou je als klant dus graag de nieuwe willen hebben als je van de oude variant de XL reed dan gaat dat dus helaas niet..

 

Kortom, als je de verschillen niet goed weet dan kun je fit-wise enorm bedrogen uitkomen want soms zijn verschillen van 2, 3 of 4 cm niet te overbruggen en kom je er na een paar keer fietsen achter dat je droomfiets plots een nachtmerrie is geworden. Ga goed geïnformeerd en voorbereid je nieuwe fiets kopen en laat van te voren een goede bike fit doen op een fit bike!

 

METEN = WETEN