Tri-Tech

Fizik Transiro R3

Door
5 januari 2019 16:26
Fizik Transiro R3

Fizik Transiro R3

 

Wauw, wat een schoen! En dan heb ik het niet over de looks. Die overigens ook niet mis zijn, maar de technische opbouw van de Transiro R3 is zeer goed uitgewerkt en doordacht. Het maakt de schoen tot één van de beste triathlonfietsschoenen van dit moment.

 

Waar de Transiro R4, eerder al getest door TRIPRO, specifiek ontwikkeld is voor het kortere werk waarbij de snelheid van de wissel een grotere rol speelt daar is de Transiro R3 veel meer bedoeld voor de halve en hele triathlon.

 

Fizik speelt met de Transiro R3 heel erg in op de ervaringen van een aantal gesponsorde atleten en wat er gezien wordt bij de pro’s. De tendens is de laatste jaren dat pro’s op de halve en hele triathlons steeds vaker gekozen werd voor een ‘normale’ racefietsschoen. De winst van de snelheid van de wissel door de grotere opening  in sommige triathlonschoenen ging meer dan ruimschoots verloren door het verlies aan stabiliteit in de schoenen.

Dus kiezen de atleten voor een iets tragere wissel, maar veel meer stabiliteit en houvast in de schoenen en daardoor een betere overbrenging van het vermogen op de pedalen hetgeen op de langere afstanden veel belangrijker is. En niet de fietsafstand is dan veel langer ook de afstand die moet worden hardgelopen is langer.

 

De Transiro R3 combineert het beste van deze twee in één model. De R3 is een zogenaamde ‘dichte’ triathlonschoen, dus niet een hele grote wijde opening boven op de voeten zoals je dat bij sommige modellen wel ziet.

 

Er is bewust gekozen om de binnenzijde van de schoenen, het zwarte deel van het bovenwerk, strak op te bouwen zodat wanneer je de klittenband sluiting dichtmaakt je als het ware dit deel in de voetboog trekt. Het PU gelamineerd mesh materiaal is ademend, maar geeft extreem veel stevigheid dor de opbouw in verschillende lagen. Aan de binnenzijde is het overal zo naadloos mogelijk afgewerkt om wrijving en drukplekken bij gebruik met blote voeten zo minimaal mogelijk te maken.


 

Het voorste deel van de schoenen wordt gesloten met een BOA sluiting waarmee je micro-adjustments kunt maken voor een perfecte fit. Met een klein beetje oefening kun je dit zelfs nog tijdens het fietsen doen. BOA sluitingen lijken door het dunne ‘draadje’ zeer kwetsbaar, maar het tegendeel is het geval en je hebt een zowat levenslange garantie op breuk van de draad.

 

Wanneer beide sluitingen gesloten zijn dan zit de klittenband zo goed gepositioneerd dat wanneer je de voeten op- en neer beweegt er geen druk op de pezen op de wreef plaatsvindt. Iets wat soms wel eens het geval kan zijn wanneer de sluiting van een schoen net even te ver omhoog doorloopt. 

Ondanks dat het een gesloten schoen is is het niet zo dat de instap echt heel erg moeilijk is, meer dan ruimte genoeg voor een rappe wissel, zeker door de grote heel-loop, maar eenmaal dicht zit de schoen super stevig aan je voeten.

En omdat het een gesloten schoen is maakt dat het model ook heel geschikt is als cross-over naar gewone racefietsschoen. Ideaal voor triathleten die één model voor zowel race- als triathlon willen gebruiken.


De zool is van een stijve carbon voorzien van de standaard 3-gaats Look / Shimano (etc.) verbinding. Via de adapterplaat ook voor Speedplay te gebruiken.

 

De pasvorm is normaal to medium breed. De allerbreedste voeten gaan niet passen, maar fit wise is het schoen die bij een redelijk breed spectrum van voeten past.

Het is ook niet de goedkoopste schoen met een prijs van € 249,95, maar ze zijn het elke euro waard. 


Found this review help full, support us and consider buying from us at this link

 

 

 

 

   

 

  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

TriPro triathlon clinics: Waar & wanner?

Tri-kalender

17
september