Tri-Tech

Het beste advies bij aanschaf van je wetsuit.

Door
13 december 2018 11:40
Het beste advies bij aanschaf van je wetsuit.

Triathlon is geen goedkope sport om mee te starten. Je hebt veel materialen nodig zoals een fiets, helm, fietsschoenen e.d. En om in het buitenwater te kunnen zwemmen een wetsuit. Natuurlijk, wanneer de watertemperatuur het toelaat kun je zonder het water in, maar dat gebeurt in Nederland meestal maar een paar maanden per jaar in de zomer en soms bij tegenvallend weer helemaal niet. En dan nog, wanneer je een wetsuit aan mag dan wil je deze ook aan. Het helpt je niet alleen om sneller te zwemmen, maar ook om beter te fietsen. Om beter te fietsen..? Zeker, wanneer je gemiddeld 20 tot 30 minuten in koud water ligt dan verbruikt je lichaam een bak aan energie om je warm te houden en dan ga je ook nog een serieuze inspanning leveren. Dat vraagt dubbel zoveel energie en je hebt na het zwemmen nog twee onderdelen af te leggen dus alles wat je kunt besparen is meegenomen. De meest atleten halen in de eerste wisselzone de hoogste hartslag. Vanuit een horizontale positie in koud water liggen zorgt ervoor dat je hartslag omlaag gaat en wanneer je het water uitkomt gaan de meeste toch direct rechtop in vlotte draf naar hun fiets toe. Daar moet het lichaam even aan wennen en je hartslag schiet dan ook de lucht in. 

Een wetsuit is een kostbare aanschaf en een die je bij voorkeur eigenlijk echt niet online doet. Natuurlijk, ook wij hebben een online shop waarin we wetsuits laten zien en zelfs kunt kopen. Toch is onze webshop op dit gebied meer bedoeld als een virtuele etalage dan om echt te kopen. Hoewel dat wel kan adviseren wij toch om een bezoek aan de winkel te brengen. 


De verschillende merken wetsuits voor triathlon en open water zwemmen hanteren allemaal hun eigen maattabellen die een voorzichtige richtlijn bieden om te bekijken in welke maat je ongeveer uitkomt. Maar het kan rustig voorkomen dat je volgens de tabel in 1 merk in 3 maten zou passen. Welke dan het beste past hangt af van het model, je lichaamsbouw en de been/romplengte verhouding. 
Om een voorbeeld te geven, een man van 185 cm en 85 kg kan breedgeschouderd zijn, maar zou ook de zelfde lengte en gewicht kunnen hebben maar dan minder breed geschouderd en wat gewicht rondom de taille. Beiden komen volgens de tabellen dus in dezelfde maat uit, maar in werkelijkheid zouden ze beiden met een andere maat naar huis gaan. En dit is slechts 1 van de voorbeelden. Er zijn dames die meer buste hebben of juist minder of smallere schouder en meer heupen of andersom. Al deze factoren zijn van invloed op de juiste maat van een pak en die informatie is niet uit de maattabellen te halen. Een wetsuit dat te groot is loopt vol met water en dat heeft een nadelig effect op het zwemmen, een wetsuit dat te klein is zal je een benauwd en beklemmend gevoel geven en je bewegingsvrijheid beperken.


 

Daarom adviseren wij om bij een wetsuitaanschaf of het proberen van wetsuits naar de winkel toe te komen zodat wij je kunnen adviseren en assisteren bij het bepalen van het juiste model en de juiste maat. Mocht je een bezoek aan de winkel willen brengen om te komen passen zorg er dan voor dat je een badpak of nog liever een tri-suit bij je hebt wat je onder het wetsuit kunt dragen bij het passen. Maak van te voren een wetsuit-fit afspraak. Dan kunnen wij meteen kijken of wetsuits die eventueel bij je gaan passen ook op voorraad zijn in je maat. Zeker in het seizoen kan de voorraad per dag schommelen door de drukte, hoewel de voorraad meestal groot genoeg is..

 

 

SPELREGELS PASSEN VAN WETSUITS

– Mocht je een bezoek aan de winkel brengen om wetsuits te passen zorg er dan voor dat je een badpak of triathlonkleding mee neemt welke je onder het wetsuit aan kunt trekken. In verband met de warmte van het pak en de daarmee gepaard gaande transpiratie stellen wij uit hygiënisch oogpunt geen winkelkleding ter beschikking. Hou hier a.u.b. rekening mee.

 

– De tweede spelregel is ingevoerd om het zogenaamde ‘showrooming’ tegen te gaan. Showrooming klanten zijn ‘klanten’ die op voorhand wel gebruik willen maken van onze collectie aan modellen en maten en daarbij ook graag gebruik maken van het advies, expertise en ervaring om daarna op internet te gaan zoeken of het wetsuit van hun keuze ergens goedkoper is te krijgen. Nu hebben wij niets tegen internetverkoop, integendeel. 


Maar wel tegen ‘klanten’ die onze winkel als paskamer en informatiecentrum voor hun internetaankopen willen gebruiken. Die menen dat de investering die wij in voorraad, merken / modellen en kennis doen gratis gebruikt kan worden om het juiste wetsuit, de juiste maat en het model te kunnen bepalen. Mocht je in eerste instantie alleen willen oriënteren voor de aanschaf van een wetsuit en dus uitsluitend willen passen zonder een wetsuit aan te schaffen dan brengen wij € 25 aan ‘paskosten’ in rekening. 


Hebben wij niet de juiste maat of het juiste model dan gaat deze regel uiteraard niet op, maar dat zullen wij van te voren altijd aangeven. Wij gaan je nooit wetsuits laten passen wanneer er geen geschikte modellen aanwezig zijn. Uiteindelijk komen de meeste klanten voor een eerlijk en goed advies. Dat betekent dat we soms 3 of modellen en soms ook nog per model 1 of 2 maten moeten proberen. Het kan dus zijn dat we al snel 45 minuten bezig zijn met het passen van de wetsuits. En net zoals jij werken ook wij niet voor niets. 


Mocht de € 25 wel gehanteerd moeten worden en je schaft hetzelfde seizoen alsnog een wetsuit bij TRIPRO aan dan wordt vanzelfsprekend dit bedrag weer met de aanschafprijs van het wetsuit verrekend.


Een wetsuit goed kopen kost wat tijd en aandacht daarom doen wij dit bij voorkeur op afspraak. In deze online kalender kun je je afspraak boeken en wij nemen dan contact met je op op de maten e.d. van te voren te bespreken zodat we zeker weten dat je niet voor niets komt

 

Ondanks dat de maat nog als beschikbaar staat in de onlineshop wil dit niet ook altijd daadwerkelijk betekenen dat het betreffende wetsuit in de winkel aanwezig is. Zeker in het seizoen kan de voorraad per dagen of zelfs per uur schommelen. Mocht je voor een specifiek model of maat komen neem dan altijd van te voren even telefonisch contact op met de winkel om zeker te weten dat je niet voor niets een rit gaat maken. Tel: 035-6245475 (maandag gesloten)

 

Wij vertrouwen op je begrip.


 

  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

TriPro triathlon clinics: Waar & wanner?

Tri-kalender

16
juli