Tri-Tech

Orca Equip en Sonar

Door
12 maart 2019 09:32
Orca Equip en Sonar

De Orca Equip en de Sonar de twee bestsellers van afgelopen seizoen. Niet verwonderlijk wanneer we alle updates aan deze wetsuits eens onder de loep nemen en dan kijken naar de prijsstelling van beide pakken.


De Orca Equip en de Sonar hebben beiden een enorme flexibiliteit in de schouders en armen. Een kwaliteit die je normaal gesproken alleen bij wetsuits in een hogere prijsklasse aantreft.

 

De Equip is bedoeld voor de zwemmers die een neutraal liggend wetsuit willen hebben dus niet speciaal extra drijfvermogen in de benen. Ben jij iemand die 75% van zijn trainingen met een pull buoy of een buoyance zwemt dan is dit iet jouw wetsuits. 

De Sonar heeft veel meer drijfvermogen vanaf de buik,/heupen en benen waardoor je als minder goede benen zwemmer qua positie beter in het water wordt gehouden.

Hieronder zie het verschil in de waterligging van de zwemmers voor wie een Equip en een Sonar bedoeld zijn.
Laten we de details een verschillen nog eens wat meer uitlichten. Wanneer we bij de armen en schouders beginnen zien we bij beide wetsuits dat er gebruik gemaakt wordt van het bekende Yamamoto #39 neopreen. Op zichzelf niets bijzonders omdat veel merken deze neopreen soort gebruiken, maar je hebt niets aan een soepele neopreen soort als je een waardeloze lining gebruikt. Het rubber wordt aangebracht op een lining, een soort textiellaag die enorm veel invloed heeft op hoe de uiteindelijke flexibiliteit van het wetsuit gaat worden. In dit geval is hier bij de Equip en de Sonar is er zeker niet op bezuinigd. 


Het neopreen heeft 1,5 mm dikte en is voorzien van een speciale lining die voor sterkte en super flexibiliteit zorgt. De combinatie van beide materialen zorgen voor een elastisciteit die meer dan 300% is. Met andere woorden, je kunt de armen en schouders 3 x hun eigen lengte uitrekken zoveel rek zit er op het materiaal. Het is zo extreem soepel en licht aan je armen dat je het gevoel hebt een wetsuit zonder mouwen aan te hebben. 
Het is echter niet alleen het materiaal op de armen en schouders die deze extra flexibiliteit geven. Het borstdeel van het wetsuit is gemaakt van een dikkere Yamamoto neopreen om natuurlijk dat drijfvermogen te geven waar we als minder goede zwemmers naar op zoek zijn. Maar de lining die hier is gebruikt is het Orca eigen ‘Super Stretch’. Deze lining is een andere dan op de armen en schouders, maar heeft naast een goede flexibiliteit ook de eigenschap heel weinig water vast te houden en juist warmte te isoleren. Het geeft op de borst een gevoel van vrijheid en mede om die reden zit het wetsuit ook qua gevoel veel minder strak om de nek. Voor sommigen ook nog wel eens een struikelblok.
Bij de Sonar zit, in tegenstelling tot bij de Equip, op het onderste deel van de romp en de bovenbenen het ‘Aerodome 2’ neopreen. Dit neopreen heeft ook weer de super stretch lining, maar is daarnaast gevuld met allemaal hele kleine luchtzakjes die voor extra ‘lift’ in de heupen en bovenbenen zorgen. Ideaal voor als je last hebt van een veel voorkomend probleem bij triathleten, het zogenaamde ‘Sinking Leg Syndrom’. Zeer besmettelijk bij het trainen met andere triathleten…..En ben je besmet met een zeer ernstige variant van dit syndroom dan is er de 3.8 van Orca die nog veel meer drfijvermogen in de core- en benen heeft.
De onderbenen zijn van een dunnere neopreen dikte en ook hier weer voorzien van de extra flexibile lining waardoor je beide wetsuits werkelijk in een handvol seconden kunt uitrekken. Met een paar keer oefenen is het een makkie. Triathleten met wat vollere kuiten kennen dit probleem zeker. Denk je lekker op weg te zijn om je pak uit te trekken loopt je wetsuit vast op de omvang van je kuiten. Not with these suits. 


De flexibiliteit van het materiaal helpt hierbij, maar een tweede extra is dat het hele wetsuit is voorzien van een ‘SCS’  coating. Deze Super Composite Skin coating is eigenlijk bedoeld om je sneller in het water te maken. Deze coacting heeft een wrijvingscoefficiënt van slechts 0.026 terwijl neopreen zonder deze coating ongeveer 4.0 heeft. Is het echt interessant? Mwah, leuk dat die coating me iets sneller maakt maar ik zou het in seconden op een halve triathlon niet durven uitdrukken. 
Wat belangrijker is, althans voor mij en voor velen anderen,  dat het de wetsuits veel makkelijker maakt in het aan- maar vooral het uittrekken. Omdat de coating heel glad is glijdt het neopreen heel vrij langs elkaar bij het uittrekken. En ik ben eigenlijk helemaal niet krampgevoelig, maar op de een of andere manier wel bij het uit het water komen. Wanneer ik mijn breakdance act hoe-trek-ik-m’n-wetsuit-zonder-kramp-te-krijgen opvoer in T2 kan ik op de meest gekke plaatsen spontaan kramp krijgen als ik ergens teveel kracht zet. Van kuit, scheenbeenspieren tot in mijn bovenbenen en dat kan soms zeer pijnlijk zijn. Maar ik heb ontdekt hoe makkelijker mijn wetsuit uitgaat hoe minder de neiging tot kramp er is.Al deze nieuwe features zijn verwerkt in de Orca's Equip en Sonar. De Equip gaat je portemonnee € 299,95 lichter maken en de Sonar € 399,95. Natuurlijk zijn dat best flink bedragen, maar deze wetsuits zijn dat echt waard. 


Er is 1 catch, het pak is zo flexibel dat je het echt moet passen om zeker te weten dat je de juiste maat te pakken hebt. En dan niet alleen de maat waar je volgens de tabel in past, maar ook de maat eronder en soms erboven. Niet alleen je lengte en gewicht, maar je algehele bouw en postuur moeten goed passen. En door de flex wordt je snel op een verkeerd spoor gezet. Dat geldt natuurlijk voor elk wetsuit, maar soms zijn de verschillen tussen de maten wat duidelijker te voelen en bij de Sonar en  de Equip overlappen de maten elkaar behoorlijk en moet je met hulp precies de goede eruit pikken.De Orca Sonar en de Equip zijn er in speciale dames- en herenuitvoeringen verkrijgbaar met beiden hun eigen specifieke maten.


Hoe je het beste een wetsuit aantrekt zie je in deze video  • Deel dit artikel
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google+
  • Mail dit artikel:
  • Mail
Auteur

Verplicht Verplicht
Verplicht
  • Nog geen reacties aanwezig.

TriPro triathlon clinics: Waar & wanner?

Tri-kalender

16
juli