Wie de schoen past…..

Bij het beoefenen van de triathlon- of wielrensport gaat er veel aandacht uit naar de fiets en de bijbehorende onderdelen zoals zadel, drinksystemen, etc. Het valt ons vaak op tijdens bike fit sessies hoeveel mensen er rondrijden met klachten aan de voeten zoals drukpunten, brandende voeten, tintelende tenen, pijn aan de buitenzijde van de voeten en nog meer van dit soort ongemakken. Vaak komen deze klachten voort uit slecht passende schoenen, incorrect afgestelde schoenplaatjes en slecht ondersteunende inlegzolen. Je fietsschoenen zijn hét verbindingsmiddel tussen je lichaam en de fiets als het gaat om het overbrengen van kracht. Gemiddeld duw je 90 keer per minuut met een serieuze hoeveelheid kracht op je voorvoeten de pedalen naar beneden en toch is vaak de fietsschoen het deel waar de minste aandacht aan wordt besteed.

Een goed passende fietsschoen levert echter comfort, kracht, plezier tijdens het fietsen en kan zelfs blessures voorkomen. Online een fietsschoen kopen is niet de slimste oplossing wanneer je niet het model kent en weet of het goed past. De maat van de lengte is net zo belangrijk als de breedte. Daarom meten we eerst de voeten (links en rechts), kijken we waar de metatarsale gewrichten zitten en hoe de schoenen in de hiel, mid- en voorvoet passen. Bij de afbeelding hiernaast zien we een smalle voet in dit brede Shimano model. De voorvoetstrap zit zo strak dat het materiaal samentrekt. De strap op de wreef steekt veel te ver naar binnen toe en zou contact gaan maken met de ketting. Deze schoen geeft de voet door de verkeerde fit geen enkele vorm van ondersteuning.

Bijvoorbeeld bij Sidi schoenen zitten de montage gaten vrij ver naar voren en dat levert soms een probleem op om de schoenplaatjes ver genoeg naar achteren te plaatsen zodat deze goed staan ten opzichte van de metatarsale gewrichten in combinatie met de positie die wordt gehanteerd op de fiets. Een triathlonpositie geeft vaak een andere afstelling van de schoenplaatjes omdat de zitpositie steiler is dan bij een racefiets en er in een ander deel van de pedaalomwenteling kracht wordt geleverd. Bij sommige speciaal ontwikkelde triathlonfietsschoenen zien we ook dat er extra ruimte is gemaakt om ook de montagegaten nog in de zool te verplaatsen in voor/achterwaartse richting.

Ook de sluiting van de schoenen kan invloed hebben op de pasvorm van de schoenen. Er zijn triathlonschoenen waarbij het klittenband van binnen naar buiten sluit en vice versa. Dat zorgt ervoor dat de druk op een ander punt van de wreef komt te liggen. Voor de een is het ene meer of minder comfortabel dan voor de ander wat bijvoorbeeld kan afhangen van je wreef hoogte.

Daarnaast is wel het meest onderschatte onderdeel van de fietsschoenen de inlegzolen. Onze voeten zijn niet gemaakt of liever gezegd geëvolueerd om te fietsen. Deze schoen zo geoptimaliseerd dat we er goed mee kunnen lopen, fietsen is bijna een tegenovergestelde beweging. Tijdens een wandelbeweging heb je 3 verschillende fases, de landing-, de stand- en afzetfase. In elk van de 3 fases zorgen de verschillende banden, pezen en ligamenten voor ondersteuning door op de juiste momenten spanning te geven. Dat komt omdat wandelen een beweging is waarbij er gewicht op de voeten wordt gedragen, een zogenaamde weight-bearing activity.

Bij het fietsen is dit niet het geval, fietsen is een non-weight bearing beweging en valt de functie van deze banden en pezen vrijwel volledig weg. Ondersteuning van de lengte- en breedteboog van de voeten levert vaak een enorme verlichting op van verschillende klachten zoals tintelende tenen en dode voeten ook wel zogenaamde hot spots genoemd. Voetinstabiliteit zorgt echter ook voor een minder stabiel bewegende knie en kan zelfs klachten in de knieën en heupen veroorzaken.

Betere inlegzolen zijn er o.a. van Shimano, Scott, Specialized. Het nadeel van deze semi-custom zolen is dat je beperkt bent in de onderdelen van de zolen of dat links en rechts hetzelfde zijn qua ondersteuning. Een betaalbare semi-custom variant is de nieuwe TRIPRO zool. Deze wordt voor € 39,95 geleverd met 3 verschillende voetboogsteunen zodat je de voeten individueel links en rechts waar nodig apart kunt ondersteunen.

Prijs is vaak een doorslaggevende factor bij de keuze van een paar fietsschoenen en vaak wordt er verkeerd bezuinigd op de schoenen. Een goede set fietsschoenen gaat ongeveer 5 tot 7 jaar mee voordat de rek uit zool & bovenwerk er uit is. Bij triathleten zeg ik altijd als voorbeeld reken even uit hoeveel geld je gemiddeld de komende 5 jaar uitgeeft aan hardloopschoenen? Precies, gemiddeld wel zo’n € 750 tot € 1000. Dus € 150 tot € 300 voor een goede set fietsschoenen is echt geen extreem bedrag wanneer je ook nog eens in ogenschouw neemt dat je je fietsschoenen veel langer achter elkaar aan je voeten hebt zitten tijdens een training en/of wedstrijd dan je waarschijnlijk je hardloopschoenen aan hebt.

De vraag of de zolen van carbon moeten zijn of niet hangt af van het type schoen. Je hebt schoenen met een zogenaamde carbon zool die niet zo stijf zijn en je hebt ook schoenen van nylon/fiberglass die best behoorlijk stijf zijn. Een echte full carbon zool maakt de schoenen over het algemeen wel wat stijver en ook lichter. Maar wil je het binnen een bepaald budget houden dan is soms een goede schoen met een nylon/fiberglass zool in combinatie met een goed ondersteunende inlegzool een betere dan een schoen met een volledig carbonzool waar een waardeloos plat voetbedje in zit. De zolen zijn in veel gevallen belangrijker dan wel of geen carbonzool vanwege de ondersteuning van de metatarsale boog en de mediale boog.

Net zoals dat TRIPRO een loopanalyse aanbiedt voor hardloopschoenen, via onze inpandige specialist Jorin Kamps van RunningSolutions.nl, bieden wij ook een soortgelijke variant aan voor fietsschoenen. Bij voorkeur gaat dit op afspraak zodat we van te voren kunnen bekijken welke schoenen we eventueel moeten reserveren. Voor een afspraak kun je contact opnemen met 035-6245475

Bike Shoe Fit bij aanschaf van schoenen € 75.

  • Je krijgt dan een analyse van je voeten en voetvorm.
  • Plaatsing van TRIPRO zolen.
  • Montage van de Look of Shimano schoenplaatjes
  • Prijs van de zolen en plaatjes in begrepen.

Heb je reeds een paar schoenen met standaard inlegzolen en heb je behoefte aan meer steun? 

  • TRIPRO Semi-Custom zolen aanmeten op basis van voetmeting en plaatsen in de schoenen € 55 incl. de zolen.

OP DIT MOMENT ZIJN DE VOORRADEN VAN DE SCHOENEN ZO BEPERKT EN DE LEVERINGEN SLECHT DAT WIJ GEEN BIKE SHOE FITS AANBIEDEN.