Zadeltest en pressure meting

Een zadel is een belangrijk onderdeel van de fiets. Zo belangrijk dat we tijdens een bike fit (fietsmeting) hier soms wel 30 tot 40 minuten aan spenderen als dat nodig is. Wanneer namelijk je zadel niet goed zit heeft het geen zin om de rest van de positie aan te passen. Je gaat namelijk ‘verzitten’ en schuiven bij een niet goed passend zadel waardoor je naar voren en naar achteren en soms zelf opzij gaat bewegen. Door deze bewegingen gaan de andere afstellingen niet gaan kloppen omdat het stuur niet met je mee gaat schuiven en je cockpitlengte incorrect wordt.

Een zadel draagt een groot deel van je lichaamsgewicht en moet daarom goed bij jouw anatomie passen. En een zadel dat goed zit in een racepositie hoeft niet per se ook goed te zitten in een triathlonpositie en vice versa. Een triathlonzadel kan bestaan uit een zogenaamd nose-less design en wanneer dit verkeerd gemonteerd wordt ga je verkeerd zitten zoals op de onderstaande afbeelding is te zien. In dit geval is het node-less design zadel incorrect geplaatst waardoor haar totale cockpit veel te kort is geworden. In het geval van deze atlete had of het zadel verder naar achteren geplaatst moeten worden of haar cockpitlengte had moeten worden aangepast. Nu zit zij in elkaar ‘gepropt’ in een veel te korte houding.

Tools tijdens een zadelmeting en/of pressure mapping

De Bontrager Trek Precision Fit zadeldrukbank is bedoeld om in eerste instantie een beeld te krijgen van de breedte van de zitbotten.

De SwitchIt tool is een speciale zadelwisselaar waarmee in een paar seconden heel snel van zadel gewisseld kan worden op de fit bike.

Voor racefietsposities gebruiken we tevens waar nodig het Bontrager Trek Precision Fit by Gebiomized zadeldruksysteem.

Voor wie is een zadeltest interessant?

Voor iedereen die gewoon graag eindelijk eens een keer een goed passend zadel wil hebben en niet voor elk zadel naar een fietsenwinkel wil rijden om een testzadel op te halen. Dat moet namelijk al eerst goed gemonteerd worden (zadels verschillen in soms hoogte op de rails), maar tijdens het rijden weet je vaak niet meer of dat zadel van de vorige keer nou toch lekkerder was of niet. Of om te voorkomen dat je een kapitaal aan zadels uitgeeft. Door middel van de SwitchIt tool kun je het echt enorm goed beoordelen en pik je het of de beste zadel(s) er tijdens de fit of zadeltest direct uit. Zijn er meer opties die goed aanvoelen dan hebben wij om tot de uiteindelijke conclusie te komen welke in de praktijk het beste past ook nog een extra rental service. Van veel zadels hebben we rental-exemplaren die je voor € 15 per week per zadel kunt huren en in de praktijk kunt testen voor maximaal 2 weken per zadel. Onze ervaring is dat 90% van de klanten na een zadeltest (eventueel met rental periode) een passend zadel weet te vinden.

Welke zadels zijn er om te testen?

Wij hebben in onze bike fit studio maar liefst meer dan 60 verschillende race- en triathlonzadels hangen van verschillende merken.

 • Bontrager: Hilo Comp, Ajna(144, 154, 164 mm), Affinty RL & Paradigm (128, 138 en 148 mm), Montrose (128,138 en 148 mm)
 • BiSaddle: Stealth EXT, SRT, SRT2.0 Bonneville
 • Cobb:  V-flow, Max, Plus, Plus2, Randee, JOF 55 & Gen2
 • Fabric: Tri
 • Fizik: Mistica Regular en Large, TriTone 65 mm, ArioneTri2, Wingflex,, Arione, Aliante & Antares, Argo Vento
 • ISM Adamo: PR1.0, PR2.0, PR3.0, PN1.1, PN2.1, PN3.0, PN3.1, PS1.1, PL1.0, Road, Podium & Prologue
 • Pro: Aerofuel Tri, Stealth, Falcon (dames / heren)
 • Profile Design: Tri Stryke
 • Prologue: Nago Evo Tri40, Zero Tri, T Gale PAS & T Gale CPC, Dimension range, Skratch, Kappa
 • SMP: Glider, Avant, Dynamic, Kryt3, T1, T2, T3 en T4
 • Specialized: Power, Romin (133 & 144 mm)
 • Infinity: Elite E1X, E2, E3
 • verder nog verschillende zadels van Cannondale, Felt, Selle Italia

Een zadeltest kost € 85 en gebeurt uitsluitend op afspraak. Voor een afspraak kun je contact opnemen met 035-6245475