Zweettest

wil je geen uitleg en meteen een afspraak maken voor een inspanningstest in combinatie met een zweet analyse klik dan hier. voor een losse zweetanalyse graag contact opnemen met 035-6245475

zweet analyse of zweettest, de hoe en het waarom..

Waarom zou je meten hoeveel je zweet, maar nog wel belangrijker wat er in je zweet zit. Dat het zout is weten we allemaal wel, maar hoe zout is jouw zweet?

Waarom dat interessant, nee, zelfs belangrijk is om te weten lees je hieronder.

Natrium (Sodium in het Engels) speelt een hele belangrijke rol in het functioneren van je lichaam omdat het helpt in het balanceren van je vochthuishouding en verschillende cognitieve functies. Daarom is het heel erg belangrijk dat je het natrium gehalte in je lichaam op niveau houdt.

Waarom natrium één van de belangrijkste electrolyten is om te presteren bij duursporten.

In 2015 is er een onderzoek gedaan bij triathleten over de IM 70.3 afstand waarbij het verlies aan natrium in het zweet goed werd aangevuld. De atleten bij wie dit werd gedaan deden hun race gemiddeld 26 minuten sneller dan de atleten bij wie het verlies niet werd aangevuld.

Natuurlijk geldt niet voor iedereen dat je je volgende race 26 minuten sneller bent, maar het onderzoek laat wel zien wat voor gigantische impact een goede hydratie strategie heeft.

Het menselijk lichaam bestaat uit veel water, zo’n 50-70% maar liefst. Een beetje afhankelijk van hoeveel spier en vet dat je hebt. Ongeveer een derde deel van het water bevindt zich buiten de cellen in de zogenaamde extracellular fluids zoals ons bloed.

wat doet natrium precies?

In deze extracellular fluids is natrium de electrolyt die het meest aanwezig is en een groot deel van de natrium voorraad bevindt zich hier. Daarom proeft bloed ook zo zout. De hoeveelheid extracellular fluid in je lichaam is direct gerelateerd aan de hoeveelheid natrium die je op een moment bij je draagt. Meer natrium betekent meer vloeistof en minder natrium betekent minder vloeistof.

Natrium zorgt dus voor het optimaliseren van de vochtbalans.

Een andere hele belangrijke functie is dat natium een cruciale rol speelt in de opname of absorberen van voedingsstoffen in de darmen, het onderhouden van je cognitieve functies, het in staat stellen je zenuwstelsel te gebruiken en bij spierfunctie (aanspannen en ontspannen van de spieren)

Het meeste zout dat we consumeren is natrium chloride ook wel het gewone tafelzout zoals we dat vinden in onze dagelijkse voeding en drinken. Het lichaam kan maar tot een bepaald niveau opslaan en de rest wordt door ontlasting afgestoten. Je kunt dus niet een extra voorraadje aanleggen voor wanneer je bijv. een halve of hele triathlon gaat doen of een andere lange inspanning. Het is dus belangrijk dat je natrium ‘schuur’ goed gevuld blijft.

Iedereen zweet anders

Zweten is dé hoofdoorzaak van het verlies van natrium en vocht gedurende lichaamsbeweging. Dat is meteen ook de reden waarom degene die veel sporten een hele andere behoefte hebben om natrium aan te vullen dan couch potatoes.

Elke individu heeft echter een eigen hoeveelheid natrium verlies. Testen laten zien dan waar de ene atleet slechts 200 mg per liter per uur verliest een andere atleet wel 10 x zoveel, 2000 mg in hetzelfde uur kan verliezen. De metingen bij vele tienduizenden atleten laten een range van 200 mg tot wel 3000 mg zien.

Ook de hoeveelheid vocht die wordt verloren kan per individu enorm verschillen, en uiteraard spelen de omstandigheden hier een rol in zoals temperatuur, luchtvochtigheid en intensiteit. Interessant is echter dat de hoeveelheid natrium per liter niet heel veel veranderd, meer de hoeveelheid vocht is hetgeen dat door de omstandigheden wordt beïnvloed.

De hoeveelheid natrium die je verliest is min of meer een erfelijk bepaalde factor.  Je kunt het niet trainen, het is wat het is.

wat gebeurt er wanneer het natrium verlies te groot wordt?

Het is vrijwel onmogelijk om het exacte punt te bepalen wanneer bij een atleet het natrium en vochtverlies bij een atleet een probleem wordt. Maar dat het op een moment X een probleem gaat worden is zonder twijfel het geval.

Het bloedvolume gaat geleidelijk omlaag als je zweetverlies stijgt. Dat komt omdat zweet  wordt onttrokken aan het bloedplasma. Dit proces zorgt voor een grotere belasting van het cardiovasculaire systeem, het maakt het moelijker om bloed naar je huid te pompen om je af te koelen en naar je spieren die inspanning aan het leveren zijn.

Los hiervan komen er ook andere problemen bij zoals verminderd vermogen van de maag en darmen om voeding te verwerken of zelfs helemaal niet meer. Dat herken je aan het gevoel van de opgeblazen maag (bloated stomach), de voeding die je inneemt vult de maag meer en meer totdat het er op een gegeven moment uitkomt……

Maar ook vermoeidheid, spierkrampen (tot zelfs na de training bijv. wanneer je ligt te slapen) en dergelijke kunnen worden ervaren wanneer de het natrium en vochtverlies te ver oplopen en de balans in het lichaam verloren raakt.

Wanneer je alleen water drinkt kun je het vochtverlies voor een deel beperken, maar veel water kan zeker bij warmer weer of wanneer je een groter volume zweter bent tot problemen leiden. Bij een teveel aan water wordt je bloed namelijk dunner, ook hier raakt dan de balans tussen natrium (en andere noodzakelijke electrolyten) verstoord. En wanneer dit een bepaald niveau bereikt spreken we van hyponatremia.

Dit kan er niet alleen voor zorgen dat je je race verknalt, maar kan in sommige gevallen zelfs levensbedreigend zijn. Alleen al hierom moet je ervoor zorgen dat je natrium/vochtbalans in het lichaam op een goed niveau blijft.

hoeveel sodium moet je aanvullen wanneer je zweet?

Dit is waar het nut van onze zweettest of zweetanalyse zich bewijst. Omdat de hoeveelheid natrium die je tijdens het zweten verliest compleet individueel is kun je niet echt gaan schatten. Het heeft immers niets te maken met lengte, gewicht o.i.d.

We hebben sporters gezien van 195 cm en 90 kg die 1000 mg per uur/liter verliezen en andere atleten in dezelfde omstandigheden 1800 mg verliezen maar 10 cm kleiner zijn en 15 kg lichter. Het is een grotendeels erfelijk bepaalde factor, die echter niet heel veel verandert bij verschillende omstandigheden. Het is dus niet zo dat je bij 18 graden 1000 mg per liter/uur zou kunnen verliezen en dat dit bij 30 graden plotseling 2000 mg per liter zou zijn. Wel kun je dan sneller meer zweten in volume dus bijv. 2 liter per uur. Maar de verhouding verloren natrium blijft vrijwel identiek. Daarom hoef je in de meeste gevallen een zweettest ook maar 1 x te ondergaan.

Je verliest tijdens het zweten niet alleen natrium, maar ook een aantal andere electrolyten maar natrium heeft by far het belangrijkste en grootste aandeel.

Voor het maken van een afspraak voor een zweetanalyse in combinatie met een inspanningstest klik je op de kalender hiernaast. Wil je alleen een losse zweetanalyse boeken dan kan dat natuurlijk ook, maar dien je even contact op te nemen met 035-6245475 of op hilversum@tripro.nl. De zweettest los kost € 109,95 en duurt ongeveer 45 min. In combinatie met een inspanningstest kost de zweettest € 70.

Na de zweettest ontvang je een rapport met een advies hoe je een en ander in je trainingen kunt toepassen.

Wil je een uitgebreide uitleg over training en waarom coaching een belangrijk onderdeel kan zijn om jou te helpen om je doel(en) te halen klik dan hier.

Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom training een interessant en complex samenspel is van de juiste trainingen op het juiste moment.